Saffranskolapaj
Saffranskolapaj

En så himla god paj som är sådär söt och god. Dehär är min kolapaj fast i en julversion. Tyckte den här blev så gott. Perfekt juldessert eller adventsfika💛

10 servings
Hur

Börja med att sätta ugnen på 200 grader över och undervärme.

Väg upp alla ingredienser.

Kör ihop de till en deg antingen med en bakmaskin eller för hand.

Den kommer kännas väldigt torr men fortsätt knåda ett tag så kommer den gå ihop.

Tryck ut degen jämt i pajformen. Jag använde en form som var 24 cm.

Nagga botten med en gaffel.

Baka av i cirka 15 minuter.

Ta ut och låt svalna.

Blanda grädde, strösocker, ljus sirap, saffran och farinsocker i en kastrull.

Låt de sjuda på låg till medelvärme tills den blir 119 grader, det tar cirka 15 minuter om du inte har någon termometer.

Rör inte för mycket i kolan medans den kokar, då bildas de sockerkristaller i kolan och den kommer bli kristallig.

När kolan kommit upp i temp, ta av den från plattan.

Låt svalna någon minut.

Ha i smöret och vaniljsockret och rör med en slickepott tills allt går ihop.

Häll kolan i pajskalet och låt stelna i kylen någon timme.

Vispa grädden löst och bred på kolapajen.

Sen är den redo att serveras.

Ingredienser

100 g smör

180 g vetemjöl

30 g strösocker

200 g grädde

135 g strösocker

140 g ljus sirap

17 g farinsocker

6 g vaniljsocker

15 g saffranslag eller 0,5 g saffran

200 g smör, rumsvarmt

150 g grädde

Frystorkade hallon (valfritt)