Alltså denna kaka är en enkel dröm med så ljuvlig. Tomtekaka som jag kallar den, en mjuk saffran och pepparkaka. Kombinationen saffran och pepparkaka är helt underbar. Blanda i lite sura lingon och du har den perfekta kakan. Bara vänta på tomten med en bit kaka och ett glas mjölk.
Sätt ugnen på 175 grader, över- och undervärme. Fodra en form, ca 21 X 21 cm, med bakplåtspapper och ställ åt sidan.
Vispa smör och strösocker ljust och fluffigt.
Tillsätt äggvitorna och vispa jämnt. Tillsätt filmjölken och blanda jämt med en slickepott.
Sikta ner de torra ingredienserna och vispa med elvisp till en jämn smet.
Fördela smeten lika i två skålar och blanda saffran i den ena och pepparkakskrydda i den andra. Blanda jämnt.
Rör ner 1 dl lingon i varje skål. Klicka båda smeten i formen, rör lätt med en kniv.
Grädda i mitten av ugnen för ca 30 minuter eller tills kakan känns torr i mitten.
Låt den kallna i formen med en kökshandduk över.
Sikta florsocker innan serveringen.
Förvaras svalt i låda med lock.
125 g normal saltat smör, vid rumstemperatur
1.5 dl strösocker
2 äggvitor
2.5 dl filmjölk
1 tsk vaniljsocker
3.25 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
1 fpk malen saffran
2 – 2.5 msk pepparkakskrydda
2 dl frysta lingon