SAFFRANSKAKA MED FÄRSKOSTKRÄM
SAFFRANSKAKA MED FÄRSKOSTKRÄM

En ljuvlig saffranskaka med färskostkräm som passar lika bra till 1:a Advent som den gör på julbordet.


16 bitar servings
Hur

Sätt ugnen på 175 grader, över- och undervärme. Smörj och mjöla riktigt ordentligt din form och ställ åt sidan

Blanda alla torra ingredienser i en stor skål med höga kanter. Lägg i ägg, filmjölk och olja och vispa slät

Blanda vatten och choklad och rör i tills chokladen har smält. Vispa det i smeten.  Smeten är väldigt rinnig

Häll smeten i formen. Grädda i mitten av ugnen för ca 30–35 minuter tills mitten på kakan känns torr men fortfarande mjuk. Låt kakan svalna i formen för ca 10 min innan du vänder uppochner på galler. Låt kallna med formen över

Vispa färskost, vaniljsocker och florsocker riktigt fluffigt. Tillsätt vispgrädde under fortsatt vispning. Bred eller spritsa krämen över den kalla kakan. Toppa med lingon

Förvaras i kylskåp i låda med lock

Ingredienser

3.5 dl vetemjöl

2 dl strösocker

1 tsk bikarbonat

0.25 tsk salt

1 tsk vaniljsocker

1 fpk stött saffran

1 stora ägg

1.25 dl filmjölk

1.25 dl rapsolja eller annan neutral olja

50 g vit choklad

0.5 dl hett vatten

200 g färskost naturell

1 dl florsocker

ca 0.5 -1 dl vispgrädde

färska eller frysta lingon