En ljuvlig saffranskaka med färskostkräm som passar lika bra till 1:a Advent som den gör på julbordet.
Sätt ugnen på 175 grader, över- och undervärme. Smörj och mjöla riktigt ordentligt din form och ställ åt sidan
Blanda alla torra ingredienser i en stor skål med höga kanter. Lägg i ägg, filmjölk och olja och vispa slät
Blanda vatten och choklad och rör i tills chokladen har smält. Vispa det i smeten. Smeten är väldigt rinnig
Häll smeten i formen. Grädda i mitten av ugnen för ca 30–35 minuter tills mitten på kakan känns torr men fortfarande mjuk. Låt kakan svalna i formen för ca 10 min innan du vänder uppochner på galler. Låt kallna med formen över
Vispa färskost, vaniljsocker och florsocker riktigt fluffigt. Tillsätt vispgrädde under fortsatt vispning. Bred eller spritsa krämen över den kalla kakan. Toppa med lingon
Förvaras i kylskåp i låda med lock
3.5 dl vetemjöl
2 dl strösocker
1 tsk bikarbonat
0.25 tsk salt
1 tsk vaniljsocker
1 fpk stött saffran
1 stora ägg
1.25 dl filmjölk
1.25 dl rapsolja eller annan neutral olja
50 g vit choklad
0.5 dl hett vatten
200 g färskost naturell
1 dl florsocker
ca 0.5 -1 dl vispgrädde
färska eller frysta lingon