LUSSEBULLAR
LUSSEBULLAR

Ingen jul utan saffransbröd och ingen Lucia utan lussebullar. Det är något särskilt med dessa bullar.


20 servings
Hur

Aktivera torrjästen genom att blanda med 1 msk strösocker och 2 msk mjöl och ca 4 msk mjölk, täck med plastfolie och ställ åt sidan för minst 10 minuter eller tills det börjar bubbla

I en liten skål stött saffran med 1 msk strösocker och blanda med alkohol. Låt stå och dra ca 15 minuter

Blanda alla ingredienser till degen förutom smöret, i köksassistent , börja med 15 dl vetemjöl, och arbeta den i minst 10 min

Tillsätt smöret under fortsatt knådning. Knåda degen i minst 10-15 minuter till. Degen kommer att kännas ev kladdig och lös i början, men tillsätt absolut inget mer mjöl. Degen kommer att gå ihop när gluten utvecklas

Har du tid låt degen kalljäsa i kylskåp för minst 12-16 timmar

Tag fram degen på lät mjölat bakbord

Dela den i 20 lika delar och rulla och forma till lussebullar

Ställ dem på bakplåtspapper på en plåt. Lämna lite plats mellan så bullarna kan jäsa fritt

Lägg russin på

Täck med en kökshandduk och låt dem jäsa till dubbelstorlek

Förvärm ugnen till 175- 150° C

Pensla bullarna med lättvispad äggvita

Strö över ev pärlsocker. Jag gjorde det på halva mängden

Grädda i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter

Låt bullarna kallna på galler under en kökshandduk

Ingredienser

1 msk torrjäst

1 msk strösocker

2 msk vetemjöl

4 msk mjölk

1 kuvert saffran

1 msk alkohol att lösa saffranet i 1 tsk strösocker

5 dl mjölk ( brukar ersätta 1 dl med grädde)

1 dl ljus sirap

1 tsk vaniljsocker

1 tsk salt (uteslut om smöret är saltat)

1 ägg

175 g rumstempererat smör

15 dl vetemjöl

1 dl vetemjöl till utbakning

Russin

1 äggvita att pensla bullarna med

ev pärlsocker