Här visar jag dig ett enkelt sätt du kan göra enkla men ah så vackra julbakelser till julmiddag. Jag ändrade i min godaste mjuka pepparkaka med saffranskräm som är en succé i sig men jag ville para saffran med choklad denna gång. Testa vetja! Kommer imponera på dina gäster, garanterat. Som du ser är bakelserna gjorda endast på en botten, chokladbotten, ganska så tjock, ca 2 cm. Du kan göra höga bakelser i två eller tre lager. Sätt ihop med kräm och dekorera efter tycke. Det känns som jag börjar bli klar och du?
Sätt ugnen på 175º grader.
Klä en form, ca 20 X 30 cm, med bakplåtspapper och ställ åt sidan.
Vispa ägg, strösocker och vanilj fluffigt.
Blanda filmjölken med olja.
Blanda ihop alla torra ingredienser.
Vispa vätskan och chokladen i äggsmeten och vänd de torra ingredienserna.
Häll smeten i formen och grädda den mitt i ugn för ca 30-35 minuter.
Känn med en sticka om botten är färdig.
Låt den svalna något i formen innan du vänder den på galler och låter den kallna helt.
Under tiden förbered krämen.
Blanda saffran med strösocker och citronsaft och låt det stå och dra minst 5 minuter.
Vispa smöret vit och fluffigt.
Vispa färskosten och blanda med smöret.
Under fortsatt vispning häll florsocker, ca 1/2 dl åt gången.
Vispa sist i saffran.
Du kan göra på olika sätt här. Du kan bred på krämen på kakan och dela i lagom stora bitar vid serveringen. Eller så kan du skära eller göra som jag har gjort och stansa ut kakor, använd ett glas eller en utstickare om du har.
Bred eller spritsa krämen på samtliga bakelser.
Dekorera med sockrade lingon och färska blad.
Förvaras kallt till servering.
2 ägg
1.5 dl strösocker
100 g smält choklad, ljus eller mörk
1 dl olja
1.5 dl filmjölk
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
300 g Philadelphia ost eller annan färskost naturell
100 g saltat rumsvarmt smör
2 dl florsocker
1 kuvert á 0,5 g saffran + 1 tsk strösocker + 1 tsk citronsaft
dekorera med sockrade lingon, krossade maränger och gröna kvistar