Vad ska jag mer säga än att här kommer ett till recept på grottor, hallongrottor med saffran. Det är fortfarande hallongrottor men i julkostym. Och ni kommer säkert undra om vi behöver ett recept på dem. Klart vi behöver. Jag tycker jättemycket om grottor och ville passa på att baka igen.
Sätt ugnen på 175 grader, över- och undervärme.
Lägg små muffinsformar på en bakplåt eller använd en muffinsplåt.* Ställ åt sidan.
Blanda alla ingredienser till degen i matberedaren. Degen är mjuk men det går att hantera.
Dela i lika stora bitar och rulla till bollar, stora som valnötter.
Lägg en degboll i varje form och tryck till en grop i mitten. Du kan använda en citronpress för att få ett fint mönster på.
Klicka hallonsylt i mitten på varje kaka. Grädda kakorna i mitten av ugnen för ca 8-10 minuter.
Ta ut plåten från ugnen och låt kallna på galler under en kökshandduk. Använder du en muffinsplåt måste du låta kakorna kallna helt innan du vänder plåten upp och ner och tar ut kakorna.
Sikta ev florsocker innan servering.
Förvaras svalt i låda med lock.
1-2 påsar malen saffran, stött med 2 tsk strösocker och blandad med 2 msk citronsaft
250 g normal saltat smör, rumstempererat
1 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
5.75 dl vetemjöl
hallonsylt
ev florsocker att sista över de färdiga kakorna