Blanda saffran och cognac/rom i en liten skål och låt dra i några minuter.
Vispa äggulor, socker och honung riktigt poröst.
Värm grädden, mjölken och saffrar/cognac på spisen utan att det kokar.
Slå den varma mjölken mycket försiktigt över äggblandningen och rör runt.
Häll tillbaka i kastrullen och värm mycket försiktigt samtidigt som man rör hela tiden till smeten tjocknar. Brukar ske vid ca 83 grader.
Låt smeten kylas under natten i kylskåpet, kör sedan smeten i en glassmaskin till önskad konsistens.
Smält smöret i en kastrull, häll i kardemumman. Tillsätt bovete och socker och låt gå på medelvärme i 2-3 minuter, rör under tiden. Stjälpa upp på en bricka med bakplåtspapper och låt kallna över natten. Förvara i burk.
0,5 g ekologiskt saffran
1 tsk cognac eller mörk rom
3 dl vispgrädde
2 dl röd mjölk
6 äggulor
1 dl strösocker
0,5 dl flytande honung
50 gram smör
1,5 dl krossad bovete
3 tsk krossad/mortlad kardemumma
3 rågade matskedar strösocker