Saffrans- och honungsglass
Saffrans- och honungsglass

En läcker glass med smak av saffran och honung, toppad med kardemummarostat bovete.

servings
Hur

Blanda saffran och cognac/rom i en liten skål och låt dra i några minuter.

Vispa äggulor, socker och honung riktigt poröst.

Värm grädden, mjölken och saffrar/cognac på spisen utan att det kokar.

Slå den varma mjölken mycket försiktigt över äggblandningen och rör runt.

Häll tillbaka i kastrullen och värm mycket försiktigt samtidigt som man rör hela tiden till smeten tjocknar. Brukar ske vid ca 83 grader.

Låt smeten kylas under natten i kylskåpet, kör sedan smeten i en glassmaskin till önskad konsistens.

Smält smöret i en kastrull, häll i kardemumman. Tillsätt bovete och socker och låt gå på medelvärme i 2-3 minuter, rör under tiden. Stjälpa upp på en bricka med bakplåtspapper och låt kallna över natten. Förvara i burk.

Ingredienser

0,5 g ekologiskt saffran

1 tsk cognac eller mörk rom

3 dl vispgrädde

2 dl röd mjölk

6 äggulor

1 dl strösocker

0,5 dl flytande honung

50 gram smör

1,5 dl krossad bovete

3 tsk krossad/mortlad kardemumma

3 rågade matskedar strösocker