SAFFRANSTÅRTA MED HALLON OCH VIT CHOKLAD
SAFFRANSTÅRTA MED HALLON OCH VIT CHOKLAD

Detta inlägg är en annons för lyckasmedmat.se (annonslänk till Lyckas med mat) och innehåller annonslänkar. 
 Äntligen är det dags att baka med alla härliga julkryddor och jag kunde inte låta bli att göra en ljuvlig saffranstårta. I denna tårta hittar du en saffranskladdkaka i botten och på den ligger en vit chokladganache med pistagenötter och hallonmousse som är omsluten av vit chokladmousse. Hela kalaset är toppat med en helt otroligt len och fluffig saffransmousse och den vita chokladmoussen är omsluten av en vit chokladspray (den här). Den vita chokladsprayen är absolut inget måste, men jag tycker tårtan får ett så läckert utseende med den, som att den är pudrad med snö! Att saffran, vit choklad och hallon är en god smakkombination är ju ingen nyhet direkt - och i den här tårtan finner du smakerna i olika texturer som gör hela tårtan till en upplevelse. En perfekt tårta till alla julens tillställningar, och kanske till och med julafton!

810 servings
Hur

Hela tårtan är stöpt i Silikomarts Tor-silikonform med 20 cm i diameter, den här, och det inre lagret är stöpt i en 16 cm silikonform, den här

(annonslänkar till Lyckas med mat). Det går naturligtvis att använda två springformar med samma mått, men antagligen också endast en springform på 20 cm där du monterar lager för lager nerifrån och upp. Då kommer dock kladdkakan ha mycket kortare gräddningstid och bli tunnare, och lagren som jag gjort i 16 formen kommer bli tunnare

Till dekoration använde jag lite av saffransmoussen och stöpte i två olika kupolformer, den här och den här

(annonslänkar till Lyckas med mat). Det är absolut inget måste och du kan istället bara hälla all mousse rätt ner i formen och dekorera med annat

Sätt ugnen på 175 grader över och undervärme (160 grader varmluft)

Smält sedan smör och choklad på medelvärme. Ställ åt sidan och låt svalna. Ha ner socker, vaniljsocker, ägg, mjöl, salt och saffran i en bunke. Häll över chokladblandningen och rör om bara precis så att smeten går ihop

Häll smeten i den lilla formen på 16 cm och grädda i mitten av ugnen i 10-12 minuter. Kladdkakan ska ha satt sig i kanterna, men vara lite vobblig i mitten när du tar ut den. Låt svalna något och ställ den sedan i kylen för att svalna helt, helst över natten

Finhacka chokladen och ha ner i en liten värmetålig bunke

Värm grädden precis tills den börjar koka. Häll över chokladen och låt stå i 5 minuter

Grovhacka så länge pistagenötterna

Blanda ihop choklad och grädde till en jämn smet

Ta ut saffranskakan ur kylen och häll över ganachen. Strössla sedan över pistagenötterna jämt över ganachen. Ställ in i frysen

Lägg gelatinbladen i kallt vatten i minst 5 minuter

Koka upp hallonen i en kastrull. Sila av blandningen så att kärnorna försvinner. Häll tillbaka den släta hallonpurén i kastrullen och värm upp precis tills den börjar koka. Dra undan kastrullen från spisen och lägg i gelatinbladen. Rör om tills de har löst upp sig helt. Ställ åt sidan för att svalna

Vispa så länge florsocker och färskost till en slät smet

I en annan bunke vispa grädden till mjuka toppar (mer åt det rinniga än fasta hållet)

Se till att hallonpurén har svalnat ordentligt och vänd sedan ner den lite i taget i färskostblandningen. Vänd sedan ner grädden i blandningen lite i taget

Ta ut formen med kaka och ganache. Häll över hallonmoussen. Ställ in i frysen tills djupfryst

Lägg gelatinbladen i kallt vatten i minst 5 minuter

Finhacka den vita chokladen, ha ner den i en värmetålig bunke och smält försiktigt i mikron några sekunder i taget. Ställ åt sidan

Värm 1 dl grädde på spisen och dra undan kastrullen precis när den har börjat koka. Krama ur gelatinet och rör ner i grädden

Rör därefter ner grädden med gelatinet i chokladen och blanda till en jämn smet

Tillsätt äggulorna och rör om så att de blandas in ordentligt i smeten

Vispa resten av grädden till mjuka toppar. Vänd ner lite i taget i chokladblandningen tills det har gått ihop till en jämn mousse

Ta fram den större silikonformen på 20 cm och häll ner all mousse

Ta ut den mindre silikonformen med kladdkaka, ganache och hallonmousse ur frysen. Ta ur allt från formen och tryck ner i den större formen med den vita chokladmoussen

Ställ in i frysen tills djupfryst, gärna över natten

Lägg gelatinbladen i kallt vatten i minst 5 minuter

Finhacka den vita chokladen, ha ner den i en värmetålig bunke och smält försiktigt i mikron några sekunder i taget. Ställ åt sidan

Koka upp 1 dl av grädden tillsammans med saffran. Dra undan från plattan och ha ner det urkramade gelatinet där i

Häll grädden över den vita chokladen och rör om den till en slät ganache. Låt svalna så att den inte är varmare än fingervarm

Vispa resten av grädden till mjuka toppar. Vänd ner lite i taget i chokladblandningen tills det har gått ihop till en jämn mousse

Häll i ca 3/4 av moussen i en (tom!) 16 form. Ställ in i frysen tills djupfryst

Häll ner resten av moussen i de två kupolformarna. Ställ in i kylen tills djupfryst

Ta ur 20 formen ur frysen. Ta ut tårtan ur formen och placera på ett upp och ner vänt glas. Följ instruktionen på chokladsprayen och spraya jämt över tårtan. (Har du möjlighet att göra detta ute - så gör det! Det skvätter nämligen en himla massa och är så jobbigt att torka upp...) Placera sedan försiktigt på et tårtfat

Ta ut 16 formen ur frysen och ta ut saffransmoussen ur formen. Placera i mitten på tårtan

Ta ut kupolerna ur frysen. Spraya valfri mängd med chokladspray och valfri mängd med guldströ. Placera ut kupolerna på saffransmoussen

Låt tårtan tina i kylen i 6 timmar. Dekorera sedan med vita chokladknappar, chokladkristaller och guldströsselkulor

Äntligen klar att avnjutas!

Ingredienser

80 g vit choklad

80 g smör

2 ägg

1 dl socker

1 tsk vaniljsocker

1 dl vetemjöl

1 pkt (0.5 g) saffran

1 nypa salt

0.25-0.5 dl pistagenötter utan skal

0.75 dl grädde

150 g vit choklad

1.5 gelatinblad

150 g frysta hallon

60 g färskost

0.5 dl florsocker

1 dl grädde

1.5 gelatinblad

150 g vit choklad

2 äggulor

3 dl vispgrädde

1.25 gelatinblad

200 g vit choklaad

3 dl grädde

1 pkt (0.5 g) saffran

Saffransmoussekupoler

<a href="https://www.lyckasmedmat.se/aetbar-sprayfaerg/19622-sammetsspray-vit-choklad-funcakes.html?trackID=147130422&amp;utm_source=adrecord&amp;utm_medium=affiliate&amp;utm_campaign=adrecord" target="_blank">Vit chokladspray (annonslänk till lyckas med mat.se)

<a href="https://www.lyckasmedmat.se/aetbart-glitter/3786-rainbow-dust-atbart-glitter-guld.html?trackID=147130505&amp;utm_source=adrecord&amp;utm_medium=affiliate&amp;utm_campaign=adrecord" target="_blank">Guldströ (annonslänk till lyckas med mat.se)

Vita chokladknappar

Vita chokladkristaller, <a href="https://foodnest.site/se/jonnasbakeri/recipes/Do4RW" target="_blank">recept här

<a href="https://www.lyckasmedmat.se/guldstroessel/2442-sockerparlor-guld-funcakes.html?trackID=147130507&amp;utm_source=adrecord&amp;utm_medium=affiliate&amp;utm_campaign=adrecord" target="_blank">Guldströsselkulor (annonslänk till lyckas med mat.se)</p>