Hela tårtan är stöpt i Silikomarts Tor-silikonform med 20 cm i diameter, den här, och det inre lagret är stöpt i en 16 cm silikonform, den här (annonslänkar till Lyckas med mat). Det går naturligtvis att använda två springformar med samma mått, men antagligen också endast en springform på 20 cm där du monterar lager för lager nerifrån och upp. Då kommer dock kladdkakan ha mycket kortare gräddningstid och bli tunnare, och lagren som jag gjort i 16 formen kommer bli tunnare
Till dekoration använde jag lite av saffransmoussen och stöpte i två olika kupolformer, den här och den här (annonslänkar till Lyckas med mat). Det är absolut inget måste och du kan istället bara hälla all mousse rätt ner i formen och dekorera med annat
Sätt ugnen på 175 grader över och undervärme (160 grader varmluft)
Smält sedan smör och choklad på medelvärme. Ställ åt sidan och låt svalna. Ha ner socker, vaniljsocker, ägg, mjöl, salt och saffran i en bunke. Häll över chokladblandningen och rör om bara precis så att smeten går ihop
Häll smeten i den lilla formen på 16 cm och grädda i mitten av ugnen i 10-12 minuter. Kladdkakan ska ha satt sig i kanterna, men vara lite vobblig i mitten när du tar ut den. Låt svalna något och ställ den sedan i kylen för att svalna helt, helst över natten
Finhacka chokladen och ha ner i en liten värmetålig bunke
Värm grädden precis tills den börjar koka. Häll över chokladen och låt stå i 5 minuter
Grovhacka så länge pistagenötterna
Blanda ihop choklad och grädde till en jämn smet
Ta ut saffranskakan ur kylen och häll över ganachen. Strössla sedan över pistagenötterna jämt över ganachen. Ställ in i frysen
Lägg gelatinbladen i kallt vatten i minst 5 minuter
Koka upp hallonen i en kastrull. Sila av blandningen så att kärnorna försvinner. Häll tillbaka den släta hallonpurén i kastrullen och värm upp precis tills den börjar koka. Dra undan kastrullen från spisen och lägg i gelatinbladen. Rör om tills de har löst upp sig helt. Ställ åt sidan för att svalna
Vispa så länge florsocker och färskost till en slät smet
I en annan bunke vispa grädden till mjuka toppar (mer åt det rinniga än fasta hållet)
Se till att hallonpurén har svalnat ordentligt och vänd sedan ner den lite i taget i färskostblandningen. Vänd sedan ner grädden i blandningen lite i taget
Ta ut formen med kaka och ganache. Häll över hallonmoussen. Ställ in i frysen tills djupfryst
Lägg gelatinbladen i kallt vatten i minst 5 minuter
Finhacka den vita chokladen, ha ner den i en värmetålig bunke och smält försiktigt i mikron några sekunder i taget. Ställ åt sidan
Värm 1 dl grädde på spisen och dra undan kastrullen precis när den har börjat koka. Krama ur gelatinet och rör ner i grädden
Rör därefter ner grädden med gelatinet i chokladen och blanda till en jämn smet
Tillsätt äggulorna och rör om så att de blandas in ordentligt i smeten
Vispa resten av grädden till mjuka toppar. Vänd ner lite i taget i chokladblandningen tills det har gått ihop till en jämn mousse
Ta fram den större silikonformen på 20 cm och häll ner all mousse
Ta ut den mindre silikonformen med kladdkaka, ganache och hallonmousse ur frysen. Ta ur allt från formen och tryck ner i den större formen med den vita chokladmoussen
Ställ in i frysen tills djupfryst, gärna över natten
Lägg gelatinbladen i kallt vatten i minst 5 minuter
Finhacka den vita chokladen, ha ner den i en värmetålig bunke och smält försiktigt i mikron några sekunder i taget. Ställ åt sidan
Koka upp 1 dl av grädden tillsammans med saffran. Dra undan från plattan och ha ner det urkramade gelatinet där i
Häll grädden över den vita chokladen och rör om den till en slät ganache. Låt svalna så att den inte är varmare än fingervarm
Vispa resten av grädden till mjuka toppar. Vänd ner lite i taget i chokladblandningen tills det har gått ihop till en jämn mousse
Häll i ca 3/4 av moussen i en (tom!) 16 form. Ställ in i frysen tills djupfryst
Häll ner resten av moussen i de två kupolformarna. Ställ in i kylen tills djupfryst
Ta ur 20 formen ur frysen. Ta ut tårtan ur formen och placera på ett upp och ner vänt glas. Följ instruktionen på chokladsprayen och spraya jämt över tårtan. (Har du möjlighet att göra detta ute - så gör det! Det skvätter nämligen en himla massa och är så jobbigt att torka upp...) Placera sedan försiktigt på et tårtfat
Ta ut 16 formen ur frysen och ta ut saffransmoussen ur formen. Placera i mitten på tårtan
Ta ut kupolerna ur frysen. Spraya valfri mängd med chokladspray och valfri mängd med guldströ. Placera ut kupolerna på saffransmoussen
Låt tårtan tina i kylen i 6 timmar. Dekorera sedan med vita chokladknappar, chokladkristaller och guldströsselkulor
Äntligen klar att avnjutas!
80 g vit choklad
80 g smör
2 ägg
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 dl vetemjöl
1 pkt (0.5 g) saffran
1 nypa salt
0.25-0.5 dl pistagenötter utan skal
0.75 dl grädde
150 g vit choklad
1.5 gelatinblad
150 g frysta hallon
60 g färskost
0.5 dl florsocker
1 dl grädde
1.5 gelatinblad
150 g vit choklad
2 äggulor
3 dl vispgrädde
1.25 gelatinblad
200 g vit choklaad
3 dl grädde
1 pkt (0.5 g) saffran
Saffransmoussekupoler
<a href="https://www.lyckasmedmat.se/aetbar-sprayfaerg/19622-sammetsspray-vit-choklad-funcakes.html?trackID=147130422&utm_source=adrecord&utm_medium=affiliate&utm_campaign=adrecord" target="_blank">Vit chokladspray (annonslänk till lyckas med mat.se)
<a href="https://www.lyckasmedmat.se/aetbart-glitter/3786-rainbow-dust-atbart-glitter-guld.html?trackID=147130505&utm_source=adrecord&utm_medium=affiliate&utm_campaign=adrecord" target="_blank">Guldströ (annonslänk till lyckas med mat.se)
Vita chokladknappar
Vita chokladkristaller, <a href="https://foodnest.site/se/jonnasbakeri/recipes/Do4RW" target="_blank">recept här
<a href="https://www.lyckasmedmat.se/guldstroessel/2442-sockerparlor-guld-funcakes.html?trackID=147130507&utm_source=adrecord&utm_medium=affiliate&utm_campaign=adrecord" target="_blank">Guldströsselkulor (annonslänk till lyckas med mat.se)</p>