SAFFRANSMAZARINTÅRTA MED APELSIN, VIT CHOKLADCHEESECAKE OCH GRANATÄPPLE
SAFFRANSMAZARINTÅRTA MED APELSIN, VIT CHOKLADCHEESECAKE OCH GRANATÄPPLE

Alltså mazarinkaka är ju bland det finaste vi har och smaksatt med saffran och apelsin når den helt nya nivåer! För att inte tala om hur god den blir tillsammans med den lena och lite syrliga vita chokladcheesecaken. Pricken över i blir verkligen granatäppelkärnorna som bidrar med syrlighet och crunch - så snåla inte med dessa! Detta är en perfekt tårta att bjuda på till fikat, men så god och imponerande att den till och med platsar på julafton. Eller vad säger du?

10 servings
Hur

Sätt ugnen på 175 grader över och undervärme (160 grader varmluft). Fodra en springform med 20 cm i diameter med bakplåtspapper. Riv mandelmassan grovt och lägg den i en bunke. Ha i smör, saffran, apelsinskal och socker och vispa samman med elvisp till en krämig smet.

Tillsätt därefter äggen, ett i taget, under vispning.

Rör till sist ner mjölet precis till att det går ihop till en smet.

Häll ner smeten i formen och grädda i ugnen i ca 20 min. Ta ut när den har satt sig och fått en fin gyllene färg. Låt svalna i kylen.

När mazarinkakan har svalnat helt kan du göra den vita chokladcheesecaken genom att börja med att lägga gelatinet i kallt vatten i minst 5 minuter.

Smält sedan chokladen i mikro eller över vattenbad och ställ åt sidan för att svalna.

Värm den första delen grädde precis så att den börjar koka och smält det urkramade gelatinet i grädden. Rör om tills det har löst sig helt. Ställ åt sidan och låt svalna.

Vispa samman färskost, vanilj och florsocker till en jämn smet utan några klumpar. Vänd ner chokladen lite i taget i smeten och vänd sedan ner den avsvalnade grädden med gelatinet lite i taget.

Vispa resten av grädden till mjuka toppar i en annan bunke och vänd sedan ner grädden lite i taget i resten av smeten. Du har nu en ganska ritning smet, men så ska den vara.

Ta ut mazarinkakan ur kylen och byt bakplåtspappret på sidorna till tårtplast (valfritt). Tryck ut kakan mot kanterna. Häll sedan cheesecakesmeten över kakan. Ställ in i frysen tills djupfryst.

Ta ut tårtan ur frysen och ta bort tårtplast/bakplåtspapper direkt. Låt tina i kyl i ca 6-7 timmar. Ta fram lite innan servering och dekorera med granatäppelkärnor, vit choklad och citronmeliss efter tycke. Klar att avnjutas!

Ingredienser

100 g rumstempererat smör

1.5 dl (135 g) socker

250 g mandelmassa

2 ägg (ca 120 g)

1.5 dl (90 g) vetemjöl

2 pkt (1 g) saffran eller 1 msk saffranskoncentrat

2 eko apelsiner, skalet

1 gelatinblad

0.5 dl (50 g) grädde att värma

75 g vit choklad

100 g färskost

1 tsk vaniljpasta eller 2 tsk vaniljsocker

0.75 dl (45 g) florsocker

2 dl (200 g) grädde att vispa

Kärnorna från 0.5 granatäpple

Vita chokladknappar

Några blad citronmeliss eller liknande