Detta inlägg är en annons för lyckasmedmat.se (annonslänk till Lyckas med mat) och innehåller annonslänkar. Som en julsemla, fast som en underbar tårta bestående av en saffranskladdkaka, vaniljpannacotta, grädde och russin! Lätt att göra och fantastiskt god.
Springform 20 cm
Det övre lagret med vaniljpannacotta är stöpt i en 16 cm silikonform, den här (annonslänk till Lyckas med mat). Det går lika bra att hälla ner den direkt på kakan också.
Sätt ugnen på 175 grader över- och undervärme. Fordra springformen med bakplåtspapper.
Smält smöret på medelvärme.
Ha i alla ingredienser i en bunke & rör ihop precis tills de går ihop till en smet.
Ha i smeten i formen & grädda i ugnen i ca 25-30 min. Den ska ha satt sig i kanterna men fortfarande vara lite vobblig i mitten. Ta ut & låt svalna i kylen.
Lägg gelatinbladen i kallt vatten i minst 10 min.
Ha i resten av ingredienserna i en kastrull & värm upp precis tills det börjar koka. Rör om lite under tiden. Dra av från plattan när du ser de första bubblorna & rör ner gelatinbladen tills de löst upp sig.
Låt svalna något innan du häller ner den i silikonformen. Ställ in formen i frysen över natten.
Rosta mandelspånen gyllene i en stekpanna på medelvärme. Ställ åt sidan för att svalna.
Ta fram kladdkakan & placera på ett fat. Ta ut pannacottan ur frysen & ta direkt ut från formen & placera i mitten av tårtan. Låt tina i kylen i ca 4 timmar.
Förbered en spritspåse med st honoré-tyll. Vispa grädden.
Ta ut tårtan med den helt tinade pannacottan. Spritsa grädde runt pannacottan. Strössla över russinen och mandelspånen. Nu är den kla
175 g smör
150 g grovt riven mandelmassa
1 g saffran
1 tsk malen kardemumma
3 dl socker
3 st ägg
2.75 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
2.25 gelatinblad
4 dl grädde
2 msk vaniljsocker
0.5 dl socker
1.5 dl grädde
Russin
1.5 msk mandelspån
Lite florsocker