Pepparkakstårta med polly och lingonmousse
Pepparkakstårta med polly och lingonmousse

I betalt samarbete med Smakbox och Polly har jag tagit fram den här galet goda pepparkakskladdkakan med polly och lingonmousse. Jag har tryckt på ordentligt med pepparkakskrydda i kakan och polly-bitarna förhöjer verkligen upplevelsen av smak och textur. Den krämiga lingonmoussen balanserar den kryddiga kakan helt perfekt. Den här måste du baka till decembers alla fikor.

8 servings
Hur

Kakan är bakade i en 20 cm springform.

Lingonmoussen är stöpt i en bubbelform, Kit Bubble från Silikomart, men det går lika bra att hälla moussen direkt på kakan och låta den sätta sig i kylen.

Sätt ugnen på 175 grader över och undervärme (160 grader varmluft). Fodra springformen med bakplåtspapper.

Smält sedan smör på medelvärme. Ställ åt sidan och låt svalna. Ha resten av ingredienserna i en bunke. Häll över smöret och rör om bara precis så att smeten går ihop. Vänd ner polly-bitarna så att de fördelar sig jämt i smeten.

Häll smeten i springformen och grädda i mitten av ugnen i ca 25-30 minuter. Kladdkakan ska ha satt sig i kanterna, men vara lite vobblig i mitten när du tar ut den. Låt svalna något och ställ den sedan i kylen för att svalna helt, helst över natten.

Lägg gelatinbladen i kallt vatten i minst 10 minuter.

Koka upp lingonen i en kastrull. Sila av blandningen. Häll tillbaka den släta lingonsaften i kastrullen och värm upp precis tills den börjar koka. Dra undan kastrullen från spisen och lägg i gelatinbladen. Rör om tills de har löst upp sig helt. Ställ åt sidan för att svalna.

Vispa så länge florsocker och färskost till en slät smet.

I en annan bunke vispa grädden till mjuka toppar (mer åt det rinniga än fasta hållet).

Se till att lingonsaften har svalnat ordentligt och vänd sedan ner den lite i taget i färskostblandningen. Vänd sedan ner grädden i blandningen lite i taget tills du har en jämn mousse.

Häll ner lingonmoussen i bubbelformen och ställ in i frysen tills djupfryst, gärna över natten.

Ta ut kakan och ta ur den ur formen och placera på ett fat.

Ta ut bubbelformen ur frysen och ta direkt ur lingonmoussen och placera mitt på kakan. Låt tina ca 3 timmar i kylen.

Dekorera med fryst hallonströssel och polly.

Ingredienser

150 g smör

3 ägg

2 dl strösocker

1 dl farinsocker strö

2 tsk vaniljsocker

2 dl vetemjöl

2.5 msk (15 g) pepparkakskrydda

2 dl polly

150 g frysta lingon (ca 1 dl utpressad saft)

1.5 gelatinblad

60 g färskost

0.5 dl florsocker

1.25 dl vispgrädde

Lite fryst hallonströssel

Ca 5-10 polly, hela och delade