Pepparkakstårta med lingonmousse och kolapannacotta
Pepparkakstårta med lingonmousse och kolapannacotta

Detta inlägg är en annons för lyckasmedmat.se (annonslänk till Lyckas med mat) och innehåller annonslänkar. En helt fantastisk tårta bestående av en riktigt kladdig och smakrik pepparkakskladdkaka som är toppad med sötsyrlig lingonmousse och en oemotståndligt len kolapannacotta.

810 servings
Hur

Hela tårtan är bakad i en 20 cm springform. Till dekoration använde jag lite av pannacottan och moussen och stöpte i två olika kupolformer, den här och den här

(annonslänkar till Lyckas med mat)

Det är absolut inget måste och du kan istället bara hälla allt rätt ner i formen på respektive lager och dekorera med annat

Sätt ugnen på 175 grader över och undervärme (160 grader varmluft). Fodra springformen med bakplåtspapper.

Smält sedan smör på medelvärme. Ställ åt sidan och låt svalna. Ha resten av ingredienserna i en bunke. Häll över smöret och rör om bara precis så att smeten går ihop.

Häll smeten i springformen och grädda i mitten av ugnen i ca 20-25 minuter. Kladdkakan ska ha satt sig i kanterna, men vara lite vobblig i mitten när du tar ut den. Låt svalna något och ställ den sedan i kylen för att svalna helt, helst över natten.

Lägg gelatinbladen i kallt vatten i minst 5 minuter

Koka upp lingonen i en kastrull. Sila av blandningen. Häll tillbaka den släta lingonsaften i kastrullen och värm upp precis tills den börjar koka. Dra undan kastrullen från spisen och lägg i gelatinbladen. Rör om tills de har löst upp sig helt. Ställ åt sidan för att svalna

Vispa så länge florsocker och färskost till en slät smet

I en annan bunke vispa grädden till mjuka toppar (mer åt det rinniga än fasta hållet)

Se till att lingonsaften har svalnat ordentligt och vänd sedan ner den lite i taget i färskostblandningen. Vänd sedan ner grädden i blandningen lite i taget tills du har en jämn mousse

Ta ut kladdkakan ur kylen och byt ut bakplåtspappret som sitter på sidorna av formen mot tårtplast. Tryck ut kakan mot kanterna så att den sluter tätt

Häll ner nästan all lingonmousse över kladdkakan och ställ in i frysen. Häll ner resten av lingonmoussen i dina kupolformade silikonformar och ställ i frysen

Lägg gelatinbladen i kallt vatten i minst 5 minuter

Häll grädde, karamelliserad mjölk och flingsalt i en kastrull, blanda och värm precis till det börjar koka. Dra av från plattan och rör ner gelatinet tills det har löst upp sig helt

Häll över en del av pannacottan i några kupoler. Ställ in formen i frysen tills djupfryst

Låt resten av pannacottan svalna till rumstemperatur

Ta ut formen med kakan och moussen ur frysen. Häll resten av pannacottan över lingonmoussen och ställ i frysen tills djupfryst

Förbered en spritspåse med tyll och häll ner dulce de lechen

Ta fram formen ur frysen och ta direkt bort form och tårtplast. Placera tårtan på ett fat. Ta ut kupolerna ur frysen och dekorera på valfritt sätt. Låt tina i kylen i ca 8 timmar.

Vid servering: Spritsa ut dulce de lechen, strössla över hallonpulvret och lägg ut de frysta lingonen. KLAR ATT AVNJUTAS!

Ingredienser

150 g smör

3 ägg

2 dl strösocker

1 dl farinsocker strö

2 tsk vaniljsocker

2 dl vetemjöl

2.5 msk (15 g) pepparkakskrydda

150 g frysta lingon (ca 1 dl utpressad saft)

1.5 gelatinblad

60 g färskost

0.5 dl florsocker

1.25 dl vispgrädde

2 gelatinblad

150 g karamelliserad mjölk (dulce de leche)

2 dl grädde

1 nypa flingsalt

Frystorkade hallon

Kolapannacotta i kupoler

Lingonmousse i kupoler

100 g dulce de leche

Några frysta lingon