Detta inlägg är en annons för lyckasmedmat.se (annonslänk till Lyckas med mat) och innehåller annonslänkar.
Kolapaj är ju bland det finaste vi har - jag älskar verkligen kolasmaken och texturen tillsammans med det spröda mördegsskalet. I denna paj får kolan sällskap av en sötsyrlig björnbärsmarmelad och en len, smakrik saffransmousse. En julig variant av en riktig klassiker som smakar helt ljuvligt.
Jag gjorde pajen i en form på 19 cm med ganska låg kant, den här (annonslänk till Lyckas med mat), men om du har en standardform på ca 23-25 cm kan du bara dubbla receptet.
Till dekoration stöpte jag saffransmousse i en bubblig silikonform, den här (annonslänk till Lyckas med mat).
Lägg gelatinbladet i kallt vatten i minst 5 minuter.
Finhacka den vita chokladen, ha ner den i en värmetålig bunke och smält försiktigt i mikron några sekunder i taget. Ställ åt sidan.
Koka upp 1 dl av grädden tillsammans med saffran. Dra undan från plattan och ha ner det urkramade gelatinet där i.
Häll grädden över den vita chokladen och rör om den till en slät ganache. Låt svalna så att den inte är varmare än fingervarm.
Vispa resten av grädden till mjuka toppar. Vänd ner lite i taget i chokladblandningen tills det har gått ihop till en jämn mousse.
Häll i moussen i den bubbliga silikonformen. Ställ in i frysen tills djupfryst.
Blanda alla ingredienser så att de precis går ihop. Plasta in degen och låt den vila i kylen ca 30 min (eller tryck ut den direkt i formen). Sätt ugnen på 200 grader över- och undervärme (180 grader varmluft).
Ta ut degen, kavla ut den och lägg i formen. Nagga botten med en gaffel. Ställ in pajformen i frysen i ca 10 min (det gör så att kanterna inte faller ner).
Ta ut ur frysen och grädda i mitten av ugnen i 10-12 min. Om det blir bubblor i degen ta bara ut formen och nagga degen försiktigt igen. Grädda tills skalet fått en gyllen färg på kanterna och är genombakad i botten. Låt svalna.
Värm upp den vita chokladen i mikron i 10 sekunder i taget tills den är rinnande. Pensla kanterna med chokladen. Detta gör så att björnbärsmarmeladen inte "blöter ner" skalet.
Ta försiktigt bort formen och placera pajskalet på ett fat.
Ha ner alla ingredienser i en kastrull och koka upp.
Låt det sedan sjuda tills kolan når 121 grader. Rör om ibland.
Ta av kastrullen från plattan när kolan är 121 grader och ta fram mördegsskalet. Häll försiktigt ner kolan i pajskalet. Låt svalna.
Spackla försiktigt ut marmeladen jämt över kolan.
Ta ut moussen från formen och placera på pajen. Dekorera efter tycke. Låt tina i kyl i ca 2 timmar.
Klar att servera!
0.5 gelatinblad
100 g vit choklaad
1.5 dl grädde
0.5 pkt (0.25 g) saffran
75 g smör
2 dl (120 g) vetemjöl
0.5 dl (30 g) florsocker
10 g äggula (en halv; lägg den i ett glas, vispa upp den lätt med gaffel och ta hälften)
ca 30 g vit choklad att pensla skalet med
25 g smör
1.25 dl (125 g) vispgrädde
1.5 dl (120 g) socker
3 msk (60 g) ljus sirap
2 tsk (20 g) vaniljsocker
0.5 tsk flingsalt
1 dl björnbärsmarmelad
Guldiga strösselkulor
Vita chokladkristaller