Jultårta med apelsin, saffran och vit choklad
Jultårta med apelsin, saffran och vit choklad

Detta inlägg är en annons för lyckasmedmat.se (annonslänk till Lyckas med mat) och innehåller annonslänkar. Detta är en alldeles ljuvlig jultårta som kombinerar flera juliga smaker på ett oerhört gott sätt. I den hittar du en saffransganache på en vit kladdkakebotten med krunchiga vita chokladmajsbollar som är omslutna av vit chokladmousse och toppad med en apelsinpannacotta som lyfter hela skapelsen och skapar den där perfekta balansen.


10 servings
Hur

Hela tårtan är stöpt i Silikomarts Tor-silikonform med 20 cm i diameter, den här, och det inre lagret är stöpt i en 16 cm silikonform, den här (annonslänkar till Lyckas med mat). Det går naturligtvis att använda två springformar med samma mått, men antagligen också endast en springform på 20 cm där du monterar lager för lager nerifrån och upp. Då kommer dock kladdkakan ha kortare gräddningstid och bli tunnare

Till dekoration stöpte jag apelsinpannacottan i en bubblig silikonform, den här (annonslänk till Lyckas med mat). Detta är ju inte heller ett måste, utan du kan istället hälla ner all mousse direkt i tårtan. Tänk då på att formens kant måste vara högre än 5 cm

Sätt ugnen på 175 grader över och undervärme (160 grader varmluft).

Smält sedan smör och choklad på medelvärme. Ställ åt sidan och låt svalna. Ha ner socker, vaniljsocker, ägg och mjöl i en bunke. Häll över smörblandningen och rör om bara precis så att smeten går ihop. Vänd ner majsbollarna.

Häll smeten i den lilla formen på 16 cm och grädda i mitten av ugnen i 15-20 minuter. Kladdkakan ska ha satt sig i kanterna, men vara lite vobblig i mitten när du tar ut den. Låt svalna något och ställ den sedan i kylen för att svalna helt, helst över natten.

Ha ner den vita chokladen till ganachen i ett värmetåligt glas och värm i mikron 10 sek i taget tills rinnande.

Häll grädde och saffran i en kastrull och värm precis tills det börjar koka. Häll över blandningen över den vita chokladen. Låt stå i 5 min. Rör därefter om tills du har en slät ganache.

Häll över ganachen på den kalla kladdkakan och ställ in i frysen tills djupfryst, helst över natten.

Lägg gelatinbladen i kallt vatten i minst 10 minuter.

Finhacka den vita chokladen, ha ner den i en värmetålig bunke och smält försiktigt i mikron några sekunder i taget. Ställ åt sidan.

Värm 1.5 dl grädde på spisen och dra undan kastrullen precis när den har börjat koka. Krama ur gelatinet och rör ner i grädden.

Rör därefter ner grädden med gelatinet i chokladen och blanda till en jämn smet.

Tillsätt äggulorna och rör om så att de blandas in ordentligt i smeten.

Vispa resten av grädden till mjuka toppar. Vänd ner lite i taget i chokladblandningen tills det har gått ihop till en jämn mousse.

Häll ner moussen i 20 formen. Ta ut 16 formen från frysen och ta ut ganachen och kakan från formen. Tryck ner i den större formen med vita chokladmoussen. Jämna eventuellt till med en palett.

Ställ in tårtan i frysen tills djupfryst, gärna över natten.

Lägg gelatinbladen i kallt vatten i minst 10 minuter.

Ha i resten av ingredienserna i en kastrull och värm upp precis tills det börjar koka. Dra av från plattan och rör i det urkramade gelatinet tills det löst upp sig helt.

Häll ner pannacottan i bubbelformen och ställ in i frysen tills djupfryst.

Ta ut 20 formen från frysen och ta ur tårtan från formen och placera på ett fat. Ta ut bubbelformen från frysen och ta ur pannacottan från formen och placera i mitten på tårtan.

Dekorera med strösselkulor och apelsinskivor.

Låt tina i kyl i ca 8 timmar.

Ingredienser

75 g smör

75 g vit choklad

2 små ägg (ca 95 g)

1.75 dl (135 g) strösocker

1.5 tsk vaniljsocker

1 dl (65 g) vetemjöl

25 st vita choklad majsbollar (finns att köpa i godislösvikten)

0.5 g (1 pkt) saffran

150 g vit choklad

0.75 dl grädde

2 gelatinblad

200 g vit choklad

3 äggulor

4 dl vispgrädde

1.25 gelatinblad

1 tsk vaniljsocker

2 eko apelsin, skalet

0.5 dl apelsinsaft (ca 1 halv apelsin)

1.5 msk socker

2 dl grädde

Guldkule-strössel

3 st. torkade apelsinskivor (jag köpte färdiga)